laupäev, 26. oktoober 2019

Hommik Stuttgartis


22. oktoober
Stuttgart on Saksamaa suuruselt kuues linn, elanikke üle 632 000. Läbi linna voolab Neckari jõgi. Raamatusse "1001 ehitist, mida elu jooksul peab nägema" on jõudnud sellest linnast kaks hoonet, neid me ka külastasime.

Mercedes-Benzi muuseum on Wankeli võlli järgi ehitatud hoone (2006).  Hoones kajastub ajaloo ja arengu katkematu tee: ülakorruselt algavad kaks kaldteed, mis spiraalsed liiguvad ajaloo käänakuid jälgides allapoole kaasaegsemasse perioodi.





Oli võimalus näha kuulsate autotootjate Karl Benzi ja Gottlieb Daimleri loomingut.  Meredes-Benzil on 125-aastane ajalugu ja oma silmaga oli võimalik näha ka esimest mudelit. Eksponaate on kokku üle 1500.
Muuseum avati 2006.aastal ja külastajaid on aastas väga palju. Hoone on põneva arhitektuuriga ja majas ringi liikudes tekkis kohati kõikumise-tunne (vist sellest, et liikusime spiraalselt).  
Kõrvaklappidest oli võimalik iga eksponaadi kohta kuulda selgitusi ja ringkäigu lõppedes oli infost üleküllus.
Huvitav ja õpetlik oli see, et Mercedes-Benzi ajalugu seoti ka Euroopa ja maailma ajalooga. Nägime erinevaid masinaid, mida sõdade käigus kasutati.

Tore oli oma silmaga näha ka printsess Dianale kuulunud autot, samuti Mika Häkkineni ralliautot. Superilusad olid luksusautod! 

Ene Kattai

16 500 m2 pinnal on eksponeeritud üle 1500 erineva sõidu-, veo-, ralliauto ja bussi. Esindatud on ka eriotstarbelised autod. Kõrvaklappidest oli põnev kuulata tutvustavat lõiku liiklusvahendite kohta ja nõnda saada teavet sobivas võõrkeeles. Retk selles muuseumis oli muljetavaldav, hariv ja silmaringi laiendav.
Ly Kõiv

Aigi Laine fotod:

Väljapanek jätkus õues. Värvitoonid olid ilmselt ajendatud sügisest. Millist küll valida? Foto Kaie Kikkaselt:


Riigigalerii vana osa ehitati1843, uus osa 1984 (arhitekt J.Stirling). Vana osa on ehitatud uusklassitsitlikus stiilis, uus osa äratab tähelepanu reeglipäratute vormide ja erksate toonidega. Nii modernne lahendus tundus algul vastuvõetamatuna, sest läheduses on baroklik kuningaloss ja ooperiteater, aga on osutunud edukaks näiteks vana ja uue ühendamisest tänapäeva linnaruumis. Vanas osas on saksa, itaalia, taani kunst 1300-1900. Uues osas modernkunst, vahetuvad näitused (Picasso, Dali, Chagall, Kandinsky).

Anette Rauki fotod:



Staatsgaleriis on maalid jaotatud sajandite kaupa eri korrustele, lisaks eraldi sissepääsu ja turvakontrolliga ruum 18.sajandi tuntuimatele kunstnikele nagu näiteks Giovanni Tiepolo. Väga rikkalik kogu, mis on koduks paljude eelmiste sajandite kuulsate kunstnike töödele. Meile meeldis! Parima elamuse saamiseks võiks galerii jaoks lausa terve päeva võtta!

Anette Rauk



Teekond Strasbourgi ei saanud alata läbi linna kulgevate lärmakate traktorite pärast õigeaegselt. Vähemalt meie arvasime nii. 

Ly Kõivu video:

Tegelikult oli meie buss sattunud kiirteel toimunud avarii tõttu liiklusummikusse. Meil selle kohta teave puudus. Telefonile bussijuht ei vastanud ja appi asusid nii meie hotell kui ka GoTravel. Lõpuks saatis bussijuht sõnumi, et jõuab peagi kohale. Meie väljasõit hilines tund aega, teel oli ummikuid ja meil oli vaja jõuda lisaks hotellile ka õigeaegselt paadisadamasse Batoramale.


Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar